The role of SUMOylation in homologous recombination - Altmannová, Veronika, 1983- (2012)
Stabilita genomu je neustále ovlivňována vznikajícími poškozeními DNA. K nejvážnějším typům poškození DNA patří dvouřetězcové zlomy, které mohou způsobit aneuploidii, genetické aberace nebo smrt buňky. Chyby v opravě dvouřetězcových zlomů jsou spojovány s mnoha lidskými onemocněními jako jsou neurodegenerativní nemoci, imunodeficience a rakovina. Pro opravu dvouřetězcových zlomů existují dvě hlavní dráhy: nehomologní spojování konců (NHEJ) a homologní rekombinace (HR). Zatímco nepřesná NHEJ dráha je hlavním opravným mechanismem v savčích buňkách, bezchybná homologní rekombinace je využívána především v kvasinkách. Mechanismus homologní rekombinace je konzervován mezi eukaryotickými organismy a obsahuje mnoho proteinů, jejichž funkce musí být regulována. Aktivita těchto proteinů může být dramaticky ovlivněna post-translačními modifikacemi. V současné době přibývá důkazů o významné roli post-translační modifikace proteinem SUMO během HR. Detailní pochopení molekulárního mechanismu ...