Study of microwave plasma torch for nanomaterial synthesis - Synek, Petr, 1981-; Zajíčková, Lenka, 1971-; Masarykova univerzita. Ústav fyzikální elektroniky (2012)
Tato disertační práce byla věnována výzkumu syntézy uhlíkových nanotrubek a nanočástic na bázi železa v mikrovlnném pochodňovém výboji. Uhlíkové nanotrubky se podařilo syntetizovat využitím jak povrchové tak objemové syntézy. Nanočástice na bázi železa s různými fázemi byly syntetizovány v mikrovlnném pochodňovém výboji. Podařilo se ukázat, že fázi nanočástic lze měnit pomocí změny průtoku kyslíku do reaktoru. V této práci jsem se také zabýval uplatněním uhlíkových nanotrubek jako plniva do polyuretanových nanokompozitů.
In this doctoral thesis microwave plasma torch was studied for the synthesis of carbon nanotubes and iron based nanoparticles. Carbon nanotubes were successfully synthesized using both surface bound synthesis and volume synthesis. Iron based nanoparticles of different phases was synthesized in microwave plasma torch, it was found that nanoparticle phase can be controlled by variation of oxygen gas flow into the reactor. Possible application of carbon nanotubes as fillers in polyurethane nanocomposites were studied as well.
Vedoucí práce: Lenka Zajíčková
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: nanočástice; nanotrubky; železo; iron; nanoparticles; nanotubes; disertace