Bambus(6)uril - Švec, Jan (2012)
Glykoluril je rigidní bicyklická molekula, která je používána jako stavební blok pro supramolekulární objekty, jako jsou molekulární klipsy a makrocyklické molekuly - cucurbiturily. V této práci představuji nový makrocyklus vycházející z glykolurilu - bambus[6]uril (BU6). BU6 byl připraven kysele katalyzovanou reakcí 2,4-dimethylglykolurilu s formaldehydem. Reakce probíhá v HCl, která slouží nejen jako katalyzátor, ale i jako templát. BU6 a chloridový aniont vytvářejí inkluzivní komplex, ve kterém je aniont vázán uprostřed kavity BU6. V práci je popsána schopnost BU6 vytvářet komplexy s různými anionty v pevném stavu i v různých rozpouštědlech.