Druhová skladba a ekologie dvoukřídlých (Diptera) na prameništních slatiništích, se zřetelem na vybrané taxonomické problémy čeledi koutulovití (Psychodidae). - Omelková, Markéta (2012)
Prameništní slatiniště Západních Karpat se vyznačují vysokou druhovou bohatostí společenstev krytenek, rozsivek, rostlin, měkkýšů a vodního hmyzu, která jsou v různé míře ovlivňována minerálně trofickým gradientem. Společenstvo dvoukřídlých je na prameništích významně zastoupeno, jak svou druhovou bohatostí (např. čeledě Psychodidae a Limoniidae), tak i abundancí (např. čeledě Chironomidae a Ceratopogonidae). Hlavními cíli této práce bylo popsat taxocenózu dvoukřídlých na prameništních slatiništích, statisticky ověřit míru ovlivnění společenstva minerálně trofickým gradientem a definovat habitatové preference larev. V neposlední řadě bylo cílem studovat dospělce čeledi Psychodidae se zřetelem na vybrané taxonomické problémy této čeledi. Zejména se to týkalo taxonomie podčeledi Psychodinae a Trichomyinae na úrovni tribů, subtribů, rodů a podrodů a stanovení klíčových diferenciálních diagnóz u nově objevených druhů. Bylo vybráno 17 lokalit, které reprezentovaly jednotlivé typy pramenišť od minerálně bohatých pěnovcových pramenišť až po minerálně chudá slatiniště, kde byly studovány dva mesohabitaty, průtočná část a část se stojatou vodou. Na těchto lokalitách byly odebrány kvantitativní vzorky na jaře, v létě a na podzim roku 2006 a 2007. Současně bylo exponováno 11 Malaiseho pastí na 9 lokalitách. Celkem bylo nalezeno 9 179 larev, 156 taxonů a více než 1 500 dospělců zařazených ve 26 čeledích dvoukřídlých. Bylo prokázáno, že složení společenstva dvoukřídlých je ovlivněno gradientem minerální bohatosti. Společenstvo průtočného mesohabitatu bylo ovlivněno minerální bohatostí silněji než společenstvo mesohabitatu se stojatou vodou.