Reforma vzdělávání Rogera Bacona - Ševčík, Josef, 1982- (2012)
Mezi osobnostmi scholastické filosofie vyniká Roger Bacon (1214-1292) jako snílek a vizionář. Cílem této disertační práce bylo představit Baconův osobitý a svébytně vystavěný komplex myšlenek, představ a nadějí ve světle jeho úsilí o uplatnění výchovných a vzdělavatelských cílů. Základním pramenem práce je 900stránkové Baconovo Opus maius (Větší dílo), datované lety 1266-1268, a některé další pramenné spisy. Toto dílo obsahuje sedm rozsáhlých oddílů věnovaných (I) metodologii, (II) filosofii a teologii, (III) propagaci studia cizích jazyků, (IV) matematice, geografii, astronomii a astrologii, (V) optice, (VI) experimentální vědě a (VII) morální filosofii. Své zkoumání jsem vymezil základní badatelskou otázkou a podotázkou: Jaké změny ve vzdělávání Roger Bacon navrhuje? Jaké vyjádření nalezly tyto změny v jeho Opus maius? Z povahy Baconova stylu plyne, že výsledkem je nástin úvah a představ o reformě vzdělávání. V Opus maius Bacon nejprve obhajuje a objasňuje svůj negativní postoj vůči