Spektroskopická analýza B[e] hvězdy V2028 Cyg - Polster, Jan (2012)
V rámci této disertační práce se autor soustředí na spektroskopii hvězdy V2028 Cyg (MWC 623), která je řazena mezi objekty s B[e] spektrem. Toto označení náleží skupině, zahrnující poměrně pestrou škálu objektů na různém stupni vývoje. Jejich prachoplynné obálky mají velmi podobné vlastnosti, což se projevuje shodnými znaky ve spektru. Vzhled spektra řadí do této skupiny i V2028 Cyg, není však zatím jasné, do které podtřídy v rámci B[e] objektů hvězda náleží. Předchozí studie jí v HR diagramu přiřazují pozici blízkou pomezí B[e] a klasických Be hvězd. Vlastní hvězda je stíněna obálkou, což zabraňuje použití klasických modelů hvězdných atmosfér pro spektroskopickou analýzu. Tím nabývá na důležitosti studium časových závislostí změn ve spektru. V2028 Cyg byla již dříve spektroskopicky zkoumána, vždy se však jednalo jednotlivá pozorování z různých přístrojů. Předkládaná práce vyplňuje tuto mezeru a přináší analýzu změn ve spektru, založenou na vlastním systematickém pozorování v délce šesti let. Jsou zde uvedeny výsledky měření změn radiální rychlosti absorpční a emisní složky spektra, ekvivalentních šířek emisí a dále jsou zkoumány změny v profilu emise H alfa pomocí měření intenzity, šířky a bisektorů. Pro interpretaci pozorovaných změn emise H alfa a jejich vzájemných závislostí byly vytvořeny jednoduché modely: disk se skvrnou/ramenem, dvojhvězda s hvězdným větrem chladné složky, dvojhvězda se společnou obálkou, disk s prachovým prstencem. Nejlepší shodu s pozorováním vykazuje disk s prachovým prstencem, který je schopen vysvětlit všechny korelace časových závislostí jednotlivých spektrálních veličin. Disk je geometricky i opticky tlustý a pozorujeme jej téměř rovnoběžně s jeho rovinou.