"Not to Harmony or to Rationall Beauty": The Representation of Urban Space in E. E. Cummings' Complete Poems, 1904-1962 and Peter Ackroyd's Hawksmoor. - Vernyik, Zénó, 1982- (2012)
Tato disertační práce se zabývá problematikou zobrazení městského prostoru v poezii E.E. Cummingse a v próze Petera Ackroyda, konkrétně v jeho nejznámějším románu Howksmoor. Ačkoliv je dílo těchto dvou autorů zřídka srovnáváno, tato práce ukazuje, že lze najít pro takovéto srovnání přesvědčivé důvody. Zevrubná analýza textu s využitím tzv. teorie prostoru ukazuje, že struktura městského prostoru má v těchto dílech mnoho společných rysů, ačkoliv je dělí tisíce kilometrů a několik desetiletí. Tyto společné prvky se však v textech nevyskytují náhodně, ale na základě jasně definovatelných důvodů. New York, jak ho ve svých básních popisuje E. E. Cummings, je tvořen několika místy v centru města, především na Manhattanu, a to v Greenwich Village a okolí. Nejdůležitějšími místy, která určují základní dynamiku světského versus posvátného prostoru, jsou Dick Mid’s Brothel, McSorley’s Pub a Hassan’s Place. Tyto lokace lze označit za jakési svatyně a brány mezi zónami nebe, země a podsvětí. Město