Use of advanced chemometrics for study of acidobasic and structural processes of bioligands - Buček, Pavel (2012)
Práce je zaměřena na využití vícerozměrných metod zpracování experimentálních dat. Využití „soft-modelingových“ a „hard-modelingových“ metod je popsáno na příkladu vyhodnocování experimentálních dat získaných při studiu vlastností dvou skupin oligonukleotidů, zkoumaných v souvislosti s onkologickými onemocněními. Další z možných využití vícerozměrných metod je tzv. „pattern recognition“ (do češtiny překládán ne zcela přesně jako analýza obrazu). Jeho možné využití pro analýzu dat ze senzorových polí složených z nespecificky reagujících senzorů je diskutováno v druhé části. Analyzovány jsou dvě senzorová pole založená na různých skupinách senzorových molekul a dvě různé skupiny analytů. V současnosti probíhá posouzení, zda je možné tuto metodu k daným účelům použít.