MALDI and LDI Mass Spectrometry of Solids - Pangavhane, Sachinkumar Dagurao (2012)
PhD Disertace se zabývá určením stechiometrie klastrů generovaných UV laserem (337 nm) z pevných látek. Hmotnostní spektra byla měřena v režimu TOF. Především byla studována chalkogenidová skla a jejich nano-vrstvy, dále pak klastry vznikající laserovou desorpcí a ionisací nitridu fosforu (P3N5). Stechiometrie klastrů byla určována analysou isotopových obálek a počítačovým modelováním. Hlavní náplní distertace je hmotnostní spektrometrie binárních (As-Se), ternárních (As-S-Se) a Er (III) dopovaných vícesložkových chalkogenidových skel (Ga-Ge-Sb-S) v makro formě ale také ve formě nano-vrstev deponovaných pulsní laserovou deposicí. Bzlo studováno několik kombinací chalkogenidových skel o různém složení (binární, ternární a kvarterní systémy). Struktura klastrů pozorovaných v plasmatu odráží do jisté miry chemické strukturní motivy skel a podává tak fundamentální informaci o struktuře skel. Výsledky byly doplněny Ramanovou spektrometrií. Technika klastrové analýzy byla aplikována