Development of optical biosensors for monitoring of pollutants in the environment - Nevolová, Šárka, 1983- (2012)
Zvyšující se množství potenciálně škodlivých látek uvolňovaných do životního prostředí představuje značný ekologický problém. Řada těchto kontaminantů životního prostředí jsou halogenované deriváty uhlovodíků pocházející z rozsáhlého využití v zemědělství i v průmyslu. Tyto látky jsou častými kontaminanty podzemních vod a bývají též součástí nebezpečných odpadů či výtoků ze skládek. Protože jsou velmi obtížně rozložitelné a často se vyznačují nežádoucími zdravotními účinky, je nezbytné sledovat koncentraci těchto nebezpečných látek v životním prostředí. Tradiční přístup monitorování životního prostředí je založen na vzorkování a následném transportu environmentálních vzorků do analytické laboratoře, ve které probíhají vlastní analýzy s využitím konvenčních metod jako je plynová chromatografie spojená s hmotnostní spektrometrií. Tyto techniky vyžadují před vlastní analýzou extrakci a zakoncentrování vzorku. Přestože jsou chromatografické metody vysoce selektivní a přesné, nejsou obecně