Stabilizace luxace akromioklavikulárního skloubení a zlomenin akromiálního konce klíčku pomocí háčkové dlahy - Hook Plate - Reška, Michal (2012)
Cílem disertační práce bylo ověření, zda je možné považovat techniku stabilizace akromioklavikulárního skloubení a laterálních zlomenin klíční kosti pomocí klavikulární háčkové dlahy za metodu volby u daných typů poranění. Práce je rozdělena do dvou částí, část klinickou a část experimentální. Do klinické části práce bylo zahrnuto celkem 40 pacientů operovaných na I. chirurgické klinice LF MU a FN u svaté Anny v Brně pomocí háčkové dlahy v období od května 2008 do prosince 2011. Indikační skupinu tvořili pacienti s akromioklavikulární luxací III. typu podle Tossyho či Rockwoodovy klasifikace. V případě laterálních zlomenin klíčku byli operováni pacienti ze skupiny II a typu II a, II b revidované Allman - Neerovy klasifikace. Jako kontrolní soubor bylo vybráno 40 pacientů s akromioklavikulární luxací III. typu operovaných na stejném pracovišti v období do května 2008, avšak s použitím techniky tahové cerkláže. Cílem experimentální části práce bylo na anatomickém preparátu demonstrovat v