In vitro cell bioassays for ecotoxicological assessment of environmental mixtures - Šídlová, Tereza; Hilscherová, Klára, 1972-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2012)
Složky životního prostředí obsahují složité směsi látek přírodního i antropogenního původu s různou strukturou a potenciální biologickými účinky. Díky interakci jednotlivých sloučenin i přítomnosti neznámých nebo neanalyzovaných látek je hodnocení rizik těchto složitých směsí značně komplikované. Tato práce zkoumala použitelnost, citlivost a interpretační hodnotu specifických in vitro biotestů pro hodnocení kontaminace a biologické potence komplexních směsí v několika důležitých environmentálních matricích. Tyto in vitro testy odrážejí celkový potenciál komplexní směsi působit prostřednictvím určitého mechanismu účinku. Realizované studie byly zaměřeny na odhalení přítomnosti látek, které působí několika specifickými mechanismy: dioxinová aktivita, anti/androgenita, anti/estrogenita, anti/retinoidní aktivita a glukokortikoidní aktivita ve vybraných environmentálních matricích pomocí in vitro reportérových biotestů na savčích a kvasinkových buňkách. Zmíněné mechanismy účinku jsou důlež
Environmental compartments contain complex mixtures of compounds of both natural and anthropogenic origin with various structures and potential biological activities. Hazard evaluation and risk assessment of complex mixtures is complicated by the interactions of the individual chemicals as well as by the presence of unknown or not analyzed compounds. This thesis investigated the applicability, sensitivity and interpretation value of specific in vitro bioassays for the assessment of contamination and biological potencies of complex mixtures in several important environmental matrices. The in vitro bioassays reflect the total biological activities of complex mixtures acting through the same mechanism of action. The realized studies were focused on the characterization of the presence of compounds with several specific modes of action: dioxin-like activity, anti/androgenicity, anti/estrogenicity, anti/retinoid and glucocorticoid activity using in vitro reporter-gene bioassays based on mam
Vedoucí práce: Klára Hilscherová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: anti-/androgenita; anti-/estrogenita; in vitro biotesty; komplexní vzorky; polychlorované dibenzo-p-dioxiny; půda; sedimenty; sinice; anti/androgenicity; anti/estrogenicity; complex samples; Cyanophyta; in vitro bioassay; polychlorinated dibenzo-p-dioxins; sediments; soil; Cyanobacteria; disertace