In vitro cell bioassays for ecotoxicological assessment of environmental mixtures - Šídlová, Tereza (2012)
Složky životního prostředí obsahují složité směsi látek přírodního i antropogenního původu s různou strukturou a potenciální biologickými účinky. Díky interakci jednotlivých sloučenin i přítomnosti neznámých nebo neanalyzovaných látek je hodnocení rizik těchto složitých směsí značně komplikované. Tato práce zkoumala použitelnost, citlivost a interpretační hodnotu specifických in vitro biotestů pro hodnocení kontaminace a biologické potence komplexních směsí v několika důležitých environmentálních matricích. Tyto in vitro testy odrážejí celkový potenciál komplexní směsi působit prostřednictvím určitého mechanismu účinku. Realizované studie byly zaměřeny na odhalení přítomnosti látek, které působí několika specifickými mechanismy: dioxinová aktivita, anti/androgenita, anti/estrogenita, anti/retinoidní aktivita a glukokortikoidní aktivita ve vybraných environmentálních matricích pomocí in vitro reportérových biotestů na savčích a kvasinkových buňkách. Zmíněné mechanismy účinku jsou důlež