Sledování poškození DNA metodou kometové analýzy - Dvořák, Miroslav (2013)
Kometová analýza neboli gelová elektroforéza jednotlivých buněk je mikroelektroforetická metoda pro zjištění poškození DNA na úrovni jednotlivých buněk. Výhoda kometové analýzy spočívá především v jednoduchosti, citlivosti a snadné aplikaci na téměř jakoukoliv tkáň/buňku při použití různých zkoumaných látek. V této práci byla kometová analýza využita pro stanovení genotoxického vlivu dvou komerčně dostupných benzofenanthridinových alkaloidů chelerythrinu a sanguinarinu. Oba alkaloidy jsou studovány především pro jejich možné využití v chemoterapii některých nádorů. Jak chelerythrin tak sanguinarin indukovaly poškození (fragmentaci) struktury DNA použitých buněčných linií HL-60 a A375. Jedním z mechanizmů poškození DNA vyvolané chelerythrinem byl i oxidativní stres, neboť přítomnost dvou testovaných antioxidantů (bajkalin a trolox) významně redukovala míru fragmentace DNA. Třetí použitý antioxidant kyselina kávová byl dostatečně účinný pouze proti oxidativnímu stresu způsobenému peroxid