Metody stanovení specifických bílkovin a jejich efektivní využití v klinické diagnostice monoklonálních gamapatií - Čermáková, Zdeňka (2012)
Disertační práce se zabývá metodami stanovení bílkovin, pomocí kterých je možno detekovat monoklonální protein a tím vyhledávat nemocné s monoklonálními gamapatiemi. Historicky nejdéle se využívá vyšetření elektroforézy bílkovin v séru. Sensitivita záchytu monoklonální komponenty je 500 - 2000 mg/l, v závislosti na elektroforetické pohyblivosti a přítomnosti bílkovin v alfa nebo beta frakci. Elektroforéza bílkovin v moči je citlivější, vzhledem k nízké hodnotě celkové bílkoviny se vyšetřují koncentrované vzorky a dosahuje se v ideálním případě citlivosti 10-40mg/l. V praxi této senzitivity nelze dosáhnout u vzorků moče s vysokým obsahem celkové bílkoviny a se spektrem bílkovin odpovídajícím sérovému rozdělení, ani u vzorků, u kterých dochází k polymerizaci volných lehkých řetězců a ty jsou na elektroforéze rozděleny do několika linií. V 80. letech minulého století byla zavedena do rutinní diagnostiky elektroforéza s následnou imunofixací, jejíž citlivost pro záchyt monoklonální kompone