Nepríčetný páchateľ - Šalkovská, Alena (2012)
Rigorózna práca sa zaoberá právnym inštitútom nepríčetnosti páchateľa. Na nepríčetnosť je v práci nahliadané najmä z juristického hľadiska, pri výklade sú však využívané aj poznatky z oblasti forenznej psychiatrie a psychológie. Práca rozlišuje zavinenú nepríčetnosť a nezavinenú nepríčetnosť a pojednáva o nich samostatne. Ťažiskom práce je rozbor právnej úpravy de lege lata, pričom poukazuje aj na zvláštnosti právnej úpravy nepríčetnosti u mladistvých páchateľov. Práca ponúka tiež historický exkurz vývoja právnej úpravy nepríčetnosti. Samostatná kapitola je venovaná zmenšenej príčetnosti. V rámci kapitoly o zavinenej nepríčetnosti pojednáva o trestnom čine opilstva a inštitúte actio libera in causa. Na záver práce je zaradená kapitola o vyšetrení duševného stavu obvineného a kapitola venovaná problematike simulovania nepríčetnosti.