Biofaciální analýza sedimentů spodního badenu na střední Moravě - Kopecká, Jitka (2012)
Předkládaná disertační práce se věnuje biofaciální analýze sedimentů spodního badenu na střední Moravě z pohledu foraminiferové fauny s cílem charakterizovat paleoekologické podmínky pánve a prostředí sedimentace. Za tímto účelem byly detailně studovány tři profily (HV - 5 Rybníček, A2 Slatinky a Nová Ulice - cihelna). Přítomná foraminiferová fauna dokládá pelitickou sedimentaci ve spodním badenu během spodní části svrchní lagenidové zóny. Sedimenty se ukládaly v pánvi s batymetrickou úrovní vnějšího šelfu, přičemž směrem do středu pánve docházelo k jejímu prohlubování až na úroveň vnitřního batyálu. Naopak, směrem k západnímu okraji pánve (hranice Českého masivu) se pánev zřejmě mírně změlčovala až na úroveň vnitřního šelfu. Paleoekologie prostředí vykazovala příznivé podmínky pro život s dostatečným přísunem kyslíku, jehož obsah však v dnových vodách v důsledku dekompozice odumřelé biomasy kolísal. Paleoteplotní podmínky v této části karpatské předhlubně odpovídaly miocénnímu klimati