Prognostický význam morfologického hodnocení plazmatických buněk u mnohočetného myelomu - Al-Sahmani, Mohamed Abdo Saleh (2012)
Předkládaná disertační práce se zabývá prognózou podtypů plazmatických buněk v kostní dřeni ve vztahu k celkové léčebné odpovědi, k celkové době přežití a k jiným prognostickým faktorům u mnohočetného myelomu. Úvod práce je zaměřen na přehled studií, které se zabývaly morfologickým hodnocením podtypů plazmatických buněk v kostní dřeni u nemocných s mnohočetným myelomem. Teoretická část práce je věnována popisu morfologie plazmatických a myelomových buněk a konvenčním prognostickým faktorům. Dále jsou uvedeny poznatky o diagnóze, stanovení klinického stadia, léčbě a o kritériích pro hodnocení léčebné účinnosti a dlouhodobé úspěšnosti léčby. Experimentální část zahrnuje dvě studie vyhodnocující prognostický význam stanovení morfologických subtypů plazmatických (myelomových) buněk u nemocných podstupujících autologní transplantaci kostní dřeně a u nemocných léčených thalidomidem nebo bortezomibem bez provedení autologní transplantace.