Výživa pacientů zařazených do pravidelného hemodialyzačního programu - Drtilová, Klára (2012)
Příjmení a jméno autora: Klára Balosová Instituce: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Katedra ošetřovatelství Název práce: Výživa pacientů zařazených do pravidelného hemodialyzačního programu Vedoucí práce: Mgr. Petra Juřeníková, Ph.D. Počet stran: 110 Počet příloh: 6 Rok obhajoby: 2012 Klíčová slova: Chronické onemocnění ledvin chronická renální insuficience CHRI hemodialýza výživa pacientů Bakalářská práce se zabývá výživou pacientů v hemodialyzačním programu a je rozdělena na dvě části. Teoretická část obsahuje fyziologii a patofyziologii ledvin a následky chronické renální insuficience. Dále zahrnuje princip hemodialýzy, obecné zásady výživy člověka a výživu a metabolický stav při náhradě funkcí ledvin hemodialýzou. Analytická část obsahuje metodiku a výsledky praktického šetření mezi pacienty hemodialyzačních středisek se zaměřením na zjištění znalostí respondentů v oblasti výživy dialyzovaných nemocných a další stanovené cíle práce.