Genetická studie lidí z jižního předhradí Břeclav - Pohansko - Boberová, Kateřina, 1982-; Drozdová, Eva, 1967-; Masarykova univerzita. Ústav antropologie (2012)
Předložená disertační práce se zabývá využitím molekulárně-genetických metod pro determinaci pohlaví z kosterního materiálu. Využití molekulárně-genetických analýz v antropologii je přínosné zejména při určování pohlaví u dětských kosterních pozůstatků, kosterních pozůstatků nekompletních (především bez zachovalé lebky a pánve) a také kosterních pozůstatků fragmentárních. V těchto případech je určování pohlaví tradičními morfoskopickými a morfometrickými metodami značně problematické a často nemožné. Aplikace molekulárně-genetických metod je tedy vhodným přístupem pro získání nových údajů o historických populacích. V disertační práci jsem určovala pohlaví u dětských, nedospělých a neurčitelných kosterních pozůstatků z archeologické lokality jižní předhradí na Pohansku u Břeclavi. Ve většině případů se jedná o kosterní nálezy velice špatně zachovalé a fragmentární. Pohlaví bylo určováno na základě dvou vybraných pohlavních markerů, SRY genu a genu pro amelogenin.
The presented thesis is focused on the use of molecular-genetic methods for sex determination from skeletal material. Application of molecular-genetic analysis in anthropology is useful especially in sex determination of skeletal remains of children, incomplete skeletal remains (in cases where the skull or pelvis is missing) and fragmentary skeletal remains. The traditional anthropological approach is limited in such cases, and genetic methods can become a suitable alternative. Sex typing genetic markers (SRY, amelogenin) were used for sex determination of children, subadults and undetermined fragmentary skeletal remains from the burial site Pohansko near Břeclav, south outer precincts. The bones were in very poor condition, fragmented, and in most cases unidentifiable. The SRY gene is located on the short arm of the Y chromosome and is specific for male individuals.
Vedoucí práce: Eva Drozdová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: determinace pohlaví; kosterní pozůstatky člověka; human remains (archaeology); sex determination; Pohansko (Česko : archeologická lokalita); Pohansko (Czechia: archeological site); disertace; dissertations