Genetická studie lidí z jižního předhradí Břeclav - Pohansko - Boberová, Kateřina, 1982- (2012)
Předložená disertační práce se zabývá využitím molekulárně-genetických metod pro determinaci pohlaví z kosterního materiálu. Využití molekulárně-genetických analýz v antropologii je přínosné zejména při určování pohlaví u dětských kosterních pozůstatků, kosterních pozůstatků nekompletních (především bez zachovalé lebky a pánve) a také kosterních pozůstatků fragmentárních. V těchto případech je určování pohlaví tradičními morfoskopickými a morfometrickými metodami značně problematické a často nemožné. Aplikace molekulárně-genetických metod je tedy vhodným přístupem pro získání nových údajů o historických populacích. V disertační práci jsem určovala pohlaví u dětských, nedospělých a neurčitelných kosterních pozůstatků z archeologické lokality jižní předhradí na Pohansku u Břeclavi. Ve většině případů se jedná o kosterní nálezy velice špatně zachovalé a fragmentární. Pohlaví bylo určováno na základě dvou vybraných pohlavních markerů, SRY genu a genu pro amelogenin.