Diverzita luční vegetace Západních Karpat - Rozbrojová, Zuzana (2011)
Louky a pastviny jsou velmi významnou součástí krajiny Západních Karpat a výrazně přispívají k její biodiverzitě. Zároveň v dnešní krajině plní významnou funkci náhradních stanovišť pro ohrožené druhy přirozeného bezlesí a světlých lesů. Protože vznik těchto stanovišť je spojen s činností člověka, jejich setrvání v krajině je podmíněno pravidelným obhospodařováním. Diverzita luční a pastvinné vegetace odráží nejen abiotické faktory prostředí, ale také způsob, intenzitu i historii obhospodařování. Vegetaci luk a pastvin v oblasti tvoří společenstva mezofilních luk a pastvin, suchých širokolistých trávníků, smilkových trávníků, vlhkých luk a lučních pramenišť. Předkládaná disertační práce obsahuje výsledky studia různých aspektů diverzity luční a pastvinné vegetace Západních Karpat, které doposud nebyly objasněny. Na základě souboru snímků z národních fytocenologických databází a dalších publikovaných i nepublikovaných snímků byla provedena jednotná klasifikace vegetace mezofilních luk a