Mechanistické studie biologických účinků vybraných cytostatik - Štěpánková, Jana; Brabec, Viktor, 1944-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2011)
Doxorubicin, cisplatina a jejich analoga patří mezi nejúčinnější protinádorová léčiva. Přes nesporné výhody při léčbě nádorových onemocnění je aplikace těchto chemoterapeutik spojena s řadou vedlejších účinků. Vývoj nových antracyklinů a metalofarmak se ubírá dvěma směry: vývojem léčiv odvozených od běžně používaných chemoterapeutik a vývojem protinádorových léčiv směrovaných do postižených tkání. Analog doxorubicinu, 2-pyrrolinodoxorubicin, vykazuje 500-1000krát vyšší účinnost v lidských a myších nádorových buňkách in vitro než doxorubicin. Výrazně vyšší cytotoxicity lze dosáhnout také aktivací antracyklinů pomocí látek uvolňujících formaldehyd, jako hexamethylentetramin. V práci byly studovány mechanismy zodpovědné za zvýšený protinádorový účinek 2-pyrrolinodoxorubicinu a doxorubicinu ve spojení s léčivem uvolňujícím formaldehyd v bezbuněčném médiu.
Doxorubicin, cisplatin and their analogs are widely used antitumor drugs. Despite their success in treatment of tumors, their applicability is still associated with several drawbacks, e.g. inducing severe side effects in patient’s body. New strategies for improving the efficiency of commonly used anticancer drugs have moved along two lines: development of tumor-targeted agens and development of new analogs. Analog of doxorubicin, 2 pyrrolinodoxorubicin, shows 500-1000 times higher in vitro activity towards human and mouse cancer cells than parental doxorubicin. This compound represents a very potent target anticancer drug. It has been shown that coadministration of doxorubicin with formaldehyde-releasing compounds (e.g. hexamethylenetetramine) leads to a considerable improvement of doxorubicin-based anticancer treatments.
Vedoucí práce: Viktor Brabec
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: cisplatina -- terapeutické užití; cytostatika -- biologické aspekty; DNA (nukleová kyselina) -- analýza; doxorubicin -- toxicita; protinádorová terapie; vedlejší účinky léků; antineoplastic therapy; cytostatics -- biological aspects; cytostatics; deoxyribonucleic acid -- analysis; deoxyribonucleic acid; side effects of drugs; Cisplatin; Doxorubicin; disertace; dissertations