Mapová symbolika v krizovém řízení - Tajovská, Kateřina; Drápela, Milan Václav, 1938-2018; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2011)
Předkládaná disertační práce je zaměřená na mapovou symboliku v krizovém řízení. Hlavním výsledkem teoretické části je zmapování dosud vytvořených znakových sad určených pro potřeby krizového řízení a dále přehled požadavků, principů a východisek, z nichž se při návrhu a tvorbě mapových znaků vychází. Výsledkem praktické části je pak samotný návrh metodiky tvorby znaků pro krizové řízení aplikovaný na vytvoření znakové sady pro klasifikaci událostí při příjmu na lince 112 (Telefonickém centrum tísňového volání) a vytvoření znakové sady pro lokalizaci událostí. Návrh znakové sady pro události na lince 112 (TCTV) je následně prakticky otestován na vybrané skupině uživatelů a dle výsledků upraven. Vznikla ucelená, logicky uspořádaná znaková sada, do určité míry nezávislá na mapovém podkladu, v barevné i černobílé verzi a s možností generalizace pro mapy menších měřítek. Metodika návrhu tvorby svým stavebnicovým charakterem a otevřeným systémem umožňuje další následné rozšíření. Projekt by
This dissertation is focused on map symbology in crisis management. The main theoretical result is the mapping of character sets, which have been created for crisis management and overview of the requirements, principles and bases for design and creation of map symbols. The practical result is the proposal of methodology desribing creation of character sets for crisis management. Designed methodology was applied to a character set for the classification of events in Emergency Call Centrum and a character set for the localization of events. Charset proposal for events in Emergency Call Centrum is then practically tested on a selected group of users and modified according to the results. It was designed a comprehensive, logically structured character set to a certain extent independent of the base map, in color or black and white version and with the possibility of generalization for maps of smaller scales. Design methodology creation of their modular character and open system allows for
Vedoucí práce: Milan Václav Drápela
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: kartografická vizualizace; krizový management; mapové značky; crisis management; map symbols; disertace; dissertations