Mapová symbolika v krizovém řízení - Tajovská, Kateřina (2011)
Předkládaná disertační práce je zaměřená na mapovou symboliku v krizovém řízení. Hlavním výsledkem teoretické části je zmapování dosud vytvořených znakových sad určených pro potřeby krizového řízení a dále přehled požadavků, principů a východisek, z nichž se při návrhu a tvorbě mapových znaků vychází. Výsledkem praktické části je pak samotný návrh metodiky tvorby znaků pro krizové řízení aplikovaný na vytvoření znakové sady pro klasifikaci událostí při příjmu na lince 112 (Telefonickém centrum tísňového volání) a vytvoření znakové sady pro lokalizaci událostí. Návrh znakové sady pro události na lince 112 (TCTV) je následně prakticky otestován na vybrané skupině uživatelů a dle výsledků upraven. Vznikla ucelená, logicky uspořádaná znaková sada, do určité míry nezávislá na mapovém podkladu, v barevné i černobílé verzi a s možností generalizace pro mapy menších měřítek. Metodika návrhu tvorby svým stavebnicovým charakterem a otevřeným systémem umožňuje další následné rozšíření. Projekt by