Vliv rostlinného pokryvu na geochemii recentních krasových procesů - Ličbinská, Monika (2011)
Předložená práce byla zaměřena na problematiku možné koroze kalcitových speleotém v jeskyních vlivem vegetace v jejich nadloží. Nejvíce jsou vegetací ovlivněny svrchní horizonty půd a směrem do podloží se vliv vegetace na jejich charakter snižuje, přesto i v substrátových horizontech existují rozdíly, které jsou dány typem vegetačního pokryvu v nadloží. Rozdíly jsou především v (1) pH/alkalitě/aciditě pórových roztoků a (2) koncentraci a zastoupení organických látek, méně pak v produkci CO2. Pod jehličnany jsou půdní pórové roztoky agresivnější (nižší pH, vyšší acidity, vyšší koncentrace fulvových kyselin). Důsledkem toho jsou hlubší půdní profily (až 90 cm) ve srovnání s mělčími profily pod listnatými a smíšenými lesy (45-65 cm) nebo pod travními porosty (20-40 cm). Úrovně CO2 v krasových půdách vykazují typickou sezónnost (max 0,5 obj. % v létě; min 0,1 - 0,2 obj. % v zimě). Koncentrace CO2 v antropogenních půdách mírně překračují koncentrace v přírodních půdách a potvrzují odlišnost