Analýza dočasného a stálého chrupu brněnských dětí ve věku 1-15 let zaměřená na výskyt zubního kazu a prořezávání zubů - Huták, Jan, 1978- (2011)
Tématem předkládané rigorózní práce je analýza kazivosti dočasného a stálého chrupu u brněnských dětí ve věku 1-15 let a prořezávání jednotlivých zubů. Výsledky získané analýzou získaných dat ze zdravotní dokumentace brněnských dětí jsou srovnávány s výsledky výzkumů z let 1994, 1997, 2000, 2003 a 2006, které provedl Výzkumný ústav stomatologický (VÚS) 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Longitudinální výzkum s tříletou periodicitou byl zařazen Ministerstvem zdravotnictví ČR zařazen v roce 1994 mezi statistická zjišťování v resortu a byl organizován Ústavem zdravotnických informací a statistiky České republiky. Celkově tak bylo vyšetřeno v letech 1994, 1997, 2000, 2003 a 2006 vždy kolem 90 000 jedinců. Sledován je zejména mezinárodně srovnatelný ukazatel kazivosti DMF/DMFT (v ČR užíván jako kpe/KPE zuby na osobu), který hodnotí, zda vůbec a jak často zubní kaz vzniká. Odděleně je hodnocen dočasný a stálý chrup. Jedná se o tzv. průměrný počet k