Změny na trhu práce v Jihomoravském kraji: regionálně geografická analýza s důrazem na období ekonomické krize - Fišer, Pavel (2012)
Transformace české společnosti a ekonomiky po roce 1989 byly součástí přeměn spojených s pádem komunistických režimů ve střední a východní Evropě. Naše výchozí ekonomická situace ovlivnila průběh transformace (v některých aspektech příznivě, v jiných nepříznivě) ve srovnání s ostatními postsocialistickými zeměmi. Výhodu představovala vyšší životní úroveň, poměrně vysoká kvalifikace pracovní síly, rozvinutější infrastruktura, nízký veřejný i zahraniční dluh a výhodná geografická poloha. Naopak nepříznivě ovlivnila průběh transformace u nás zejména neexistence soukromého sektoru. Další problém představovaly závažné strukturální deformace, především silná orientace zahraničního obchodu na „východní trhy“, nerozvinutost sektoru služeb a naopak nadměrný podíl těžkého průmyslu. To se projevovalo i ve struktuře zaměstnanosti. Část disertační práce se věnuje sektorovým a odvětvovým změnám zaměstnanosti po roce 1989 v České republice a podrobně v Jihomoravském kraji.