Nové koncepce oborů léčebně preventivní péče - Doubek, Bohumil, 1909- (Praha : SZdN, 1968)
Uvedené koncepce tvoří část věcné náplně oboru "organizace zdravotnictví" a jeho aplikace v praxi. Tento vědní obor bývá nazýván sociální hygienou, veřejným zdravotnictvím nebo státní medicínou. U nás a v některých dalšíchsocialistických zemích byl obnoven dřívější termín "sociální lékařství". Tyto koncepce byly schváleny v letech 1965-1967 ministerstvem zdravotnictví. Příručka uvádí zásady pro zajištění resuscitace, zřizování stanic pro léčbuselhání činnosti ledvin a organizace léčby popálených, koncepce klinické toxikologie, služeb klinické biochemie, patologicko-anatomické služby, oboru tuberkulózy a respiračních nemocí, péče o diabetiky a alergiky, oboru nemocí zpovolání, zdravotnických služeb pracujícím na závodech, zdravotní péče o dorost, boje proti zhoubným nádorům, nukleární medicíny a ortopedické protetiky.
3000 výt.
Obálka: Josef Týfa
Keywords: preventivní lékařství; preventive medicine