Srovnání vztahů druhové bohatosti suchozemských plžů a velikosti vzorkovací plochy mezi lesními a slatiništními ekosystémy - Svobodová, Eva (2012)
Tato práce se zameruje na studium vztahu mezi počtem druhu a velikostí plochy na velmi malých škálách, které byly ve srovnání se škálami velkými studovány v minulosti mnohem méně, zejména pokud se jedná o mnohé skupiny bezobratlých živočichů. Vztahy mezi počtem druhů suchozemských plžů a velikostí plochy byly studovány na 28 lesních stanovištích na území České republiky. Jednotlivé lokality byly vybírány tak, aby se lišily svou vhodností pro výskyt suchozemských plžů. Srovnatelné počty vzorků pocházely z lokalit velmi vhodných (9 lokalit), středne vhodných (10 lokalit) a nejméně vhodných (9 lokalit). Na každé lokalitě byly vzorkovány tři hnízdovitě uspořádané plochy o velikostech 25x25, 50x50 a 75x75 cm2 (vetší plocha vždy obsahovala menší plochy), na kterých byly zaznamenáváni měkkýši do hloubky až 5 cm. Na každé lokalitě byl také proveden náhodný sber okolo vzorkovacích ploch v poloměru 10 metrů. Odebraný materiál byl dále zpracován, determinován a vyhodnocen v programech Microsoft Office Excel 2010, Statistica 9.1 a Biodiversity. V analýzách byli zvlášt hodnoceni živí jedinci a pouze prázdné schránky. Dále bylo provedeno srovnání zjištených výsledků s podobně zaměřenou prací, která byla provedena na bezlesých slatiništích. Počty druhu narůstaly se zvětšující se plochou na všech lokalitách bez výjimky, přicemž k výraznému navýšení druhů docházelo mezi plochami 25x25 a 50x50 cm2. Nejstrmější nárůst počtu druhů a jedinců byl zaznamenán na lokalitách s dostatkem vápníku, na lokalitách méně vhodných pro výskyt plžů byl nárůst mírný. Práce zjistila, že zlomovou hranicí pro zjištění většiny počtu druhů v lesních ekosystémech je plocha 50x50 cm2; plocha 25x25 cm2 byla většinou nedostatečná.