Nové poznatky v klinice, patogenesi a systémové klasifikaci sklerodermie : klinicko-analytická studie 102 případů - Šťáva, Zdeněk, 1918-1992 (Thomayerova sbírka přednášek a rozprav z oboru lékařského ;, 1959)
Monografie shrnuje celou problematiku sklerodermie. Na bohatém klinickém materiálu jsou řešeny otázky třídění, etiologie a prognózy, problém zda jde o celkové onemocnění, vztahy k nemocem kolagenu a jiným chorobám. Je věnována pozornost klinickým vyšetřením, zvláště sérovým bílkovinám