Mezery v zákoně a úloha analogie - Pressfreundová, Erika; Masarykova univerzita. Katedra právní teorie (2012)
Úvodní kapitola této práce představuje vymezení základních pojmů jako je „právo“ a „právní norma“, pro účely rozlišení mezery v právu či v zákoně. Následuje kapitola s vymezením samotného pojmu mezery v zákoně, charakteristika mezery de lege ferenda, jakož i představení krajních názorů ohledně existence či absence mezer v zákoně či v právu. Následující část této práce obsahuje různá rozdělení zákonných mezer podle řady kritérií. Dále jsou uvedeny způsoby vedoucí k nalezení a vyplnění mezer v zákoně včetně mnoha příkladů z praxe, následovány typy mezer, které není možno či dovoleno vyplnit. Na závěr je připojen malý exkurz, kde na poměrně novém institutu „zkráceného stavebního řízení“ je popsána mezerovitá právní úprava, její důsledky a způsoby, jak se s mezerami vypořádat.
The opening chapter of this work presents the basic terms „law“ and „legal norm“ in order to specify the term legal gap. The following chapter delimitate the term legal gap, characterize the term gap de lege ferenda and presents different ideas about existence or absence of legal gaps. The following part of this work contains different divisions of legal gaps according to various criteria. Means of finding and filling the gap are closely described in the following chapters with many practical examples, followed by types of gaps which are not possible or allowed to be filled. At the end there is attached a little excursus in a field of “shortened building procedure” which is quite new institution with many gaps. There are shown consequences of such gaps and possible ways how to fill them.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2012
Anglické resumé
Keywords: právní principy; teorie práva; legal principles; theory of law; rigorózní práce; doctoral dissertations