Distribution function approach to kinetic study of ligand-receptor interactions by flow cytometry and confocal laser scanning microscopy - Orlova, Darya Yurevna (2012)
Úvod V posledních letech se průtoková cytometrie a konfokální skenovací laserová mikroskopie vyvinuly na široce používané techniky zkoumání ligand-receptorových interakcí na povrchu a uvnitř buněk. Unikátní vlastností průtokové cytometrie je, že poskytuje detailní informace o nehomogenních populacích buněk ve formě cytogramů. Jednotlivé buňky jsou zobrazeny jako body v multidimenzionálním prostoru, se souřadnicemi přímého a bočního světelného rozptylu a intenzitou fluorescence v různých vlnových délkách. Navzdory této výhodě značná část potenciálu distribučně-funkčního přístupu v průtokové cytometrii zůstává nepovšimnutá, protože obyčejně se z cytogramů vyhodnocují jenom průměrné hodnoty fluorescence v populaci buněk bez ohledu na nehomogenitu populace. Konfokální skenovací laserovou mikroskopii lze s výhodou využít pro FRAP techniku (fluorescence recovery after photobleaching), která umožňuje charakterizovat dynamické chování makromolekul v různém prostředí.