Trendy teploty vzduchu v severní části Antarktického poloostrova a v souostroví Jižní Shetlandy v období 1950-2003 - Šťastná, Viktorie (2012)
Disertační práci se zabývá časoprostorovou analýzou trendů průměrných ročních, sezónních i měsíčních přízemních teplot vzduchu naměřených na osmi stanicích nacházejících se v severní části Antarktického poloostrova a souostroví Jižní Shetlandy v období 1971-2000. Na některých stanicích jsem dle dostupnosti dat trendy analyzovala i za období delší, až 1950-2003. Stanice byly rozděleny do tří oblastí dle jejich geografické polohy v zájmovém území. Analýzy časových řad průměrných měsíčních teplot vzduchu a z nich odvozených řad sezónních a ročních teplotních průměrů a jejich teplotních trendů potvrdily oprávněnost tohoto geografického vymezení. V oblasti „jih“ se nacházejí stanice Vernadsky, Rothera, v oblasti „východ“ stanice Esperanza, Marambio a v oblasti „sever“ stanice Bellingshausen, Cap. A. Prat, Prez. E. Frei, Gen. B. O‘Higgins.