Okunův zákon - empirická analýza pro vybranou ekonomiku - Vavreková, Miriama; Hloušek, Miroslav, 1979-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2012)
V tejto bakalárskej práci se venujeme Okunovmu zákonu, ktorý charakterizuje vzťah nezamestnanosti a rastu ekonomiky. Pokúsime sa potvrdiť, alebo vyvrátiť platnosť Okunovho zákona na datách Slovenskej republiky a Slovinska, od začiatku dvadsiateho storočia. Tento nepriamoúmerný vzťah je možné vyjádriť viacerými spôsobmi. Možné metódy vyjadrenia Okunovho zákona sú popísané v teoretickej časti tejto práce. V tejto časti ďalej popisujeme časové rady a prevedenie testov, potrebných pre ďalšiu prácu s časovými radami. V praktickej časti sa venujeme aplikáciám viacerých modelov na datách Slovenskej republiky a Slovinska a následnému porovnaniu výsledkov a platnosti Okunovho zákona v oboch krajinách.
In this bachelor thesis, we use Okun 's law, which characterizes the relationship of unemployment and economic growth. We will try to confirm or refutethe validity of Okun 's law on data of the Slovak Republic and Slovenia, from the early twentieth century. This inversely proportional relationship can be expressed in several ways. Possible methods of expression Okun 's law are described in the theoretical part of this thesis. This section further describes the design of a series of tests needed for further work with time series. The practical part is dedicated to applications of several models on the data of the Slovak Republic and Slovenia, and subsequent comparison of results and validity of Okun 's law in both countries.
Vedoucí práce: Miroslav Hloušek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Ekonomicko-správní fakulta, 2012
Keywords: 20. století; analýza časových řad; hrubý domácí produkt -- Slovinsko; nezaměstnanost -- Slovensko -- 20. století; gross domestic product -- Slovenia; gross domestic product; time series analysis; unemployment -- Slovakia -- 20th century; unemployment; bakalářské práce; bachelor's theses