Problematika záporných cen spotových cen elektrické energie - Súkupová, Karolína (2012)
V předkládané práci se budeme zabývat problémem záporných cen na spotových trzích s elektřinou. Nejprve si představíme trh s elektrickou energií, jeho účastníky a jeho dělení podle doby, která uplyne od uzavření kontraktu do dodávky elektřiny. V dalším textu si vysvětlíme pojem spotové ceny a také ekonomické důvody pro povolení záporných cen na spotových trzích. Těžištěm práce bude popis a navrh řešení problémů, které vznikají při zpracování dat se zápornými hodnotami a aplikace navrhnutých postupů na reálná data.