Celibát v náboženstvích světa: Komparativní antropologická studie - Bártová, Věra, 1987- (2012)
V této diplomové práci se věnuji přístupu náboženství světa k celibátu. Konkrétně jsem se zaměřila na římskokatolickou církev, řeckokatolickou církev, pravoslaví, protestantismus, judaismus, islám, hinduismus a buddhismus. Zajímalo mě, jak jednotlivá náboženství k celibátu přistupují, jak ho chápou a jaký pro ně má celibát význam. Dále jsem se snažila zjistit jaké je povědomí veřejnosti o výskytu celibátu v náboženstvích světa a také jaký mají názor a zkušenost s celibátem. Dále jsem uskutečnila rozhovory se zástupci jednotlivých, výše jmenovaných, náboženství světa. Na základě seznamu otázek jsem mimo jiné zjišťovala, jaký přístup k celibátu zaujímá jejich náboženství a také jaký je jejich osobní názor na celibát.