Řešení problematiky přívalových dešťů a negativního ovlivnění odtoku zástavbou pomocí nástrojů GIS - Morávková, Jana (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá zejména problematikou přívalových dešťů a ovlivnění odtoku zástavbou. Práce popisuje přirozené odtokové procesy a upozorňuje na nežádoucí změny odtoku v zastavěných oblastech s vysokým podílem nepropustných ploch. Zároveň popisuje možná preventivní opatření využitelná v intravilánu a seznamuje se souvisejícími právními předpisy České republiky. Hlavní část práce se pak zaměřuje na využitelnost geografických informačních systémů a konkrétní hydrologické nástroje. V práci byl využíván převážně program ArcGIS Desktop a jeho nadstavby Spatial Analyst, Arc Hydro, 3D Analyst and HEC-GeoHMS. Zjištěné poznatky byly vyzkoušeny na území povodí vodního toku Vrbovec, kde byla mimo jiné vymezena riziková místa potencionálně ohrožená přívalovými dešti.