Optická diagnostika bariérových výbojů - Doležalová, Barbora (2012)
V této bakalářské práci se věnujeme studiu bariérových výbojů metodami optické emisní a absorpční spektroskopie. Pozornost je věnována koplanárnímu výboji ve vzduchu a v argonu, a dále objemovému výboji ve směsi hélia a neonu. Naměřili jsme příslušná spektra pro koplanární výboj, které jsme vyhodnotili metodou samoabsorpce a metodou dělících poměrů, na studovaných přechodech nebyla ve výboji pozorována absorpce. Dále jsme naměřili časově a prostorově nerozlišená a rozlišená spektra ve směsi hélia a neonu. S přidáváním neonu do hélia bylo pozorováno snižování parametrů souvisejících se střední energií elektronů. Elektrické měření ukázalo, že zápalné napětí s rostoucí koncentrací neonu v héliu klesá. Zhodnotili jsme podíly intenzit čar a koncentrací excitovaných stavů neonu v časově a prostorově rozlišeném měření. Poměr excitovaných stavů n2p10 a n2p1 neonu byl stanoven na 1,2 až 1,3.