Fotometrická analýza galaxií - Kocková, Jaroslava; Hroch, Filip; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2012)
V této práci se zabýváme fotometrií eliptických a spirálních galaxií. V první části se věnujeme historii pozorování a vlastnostem galaxií a modelování galaxií pomocí různých fotometrických profilů. Ukazuje se, že některé galaxie umíme dobře popsat pomocí deVaucouleursova zákona, jiné pomocí NFW modelu. Charakteristiky zjištěné z těchto profilů, jako například efektivní poloměr, jsme zjišťovali pro pět různých galaxií - dvě eliptické, jednu slupkovou a dvě spirální galaxie. V poslední části nás zajímalo stanovení hmotnosti jedné z galaxií a určování poměru hmotnosti k zářivému výkonu galaxie v závislosti na vzdálenosti od centra. Z tohoto poměru sa pokusíme zjistit zda galaxie obsahuje temnou hmotu.
In this thesis we study the photometry of elliptical and spiral galaxies. In the first part we concern with the history of the observations and the properties of the galaxies and their modeling using different photometric profiles. It turns out that some of the galaxies can be well described by the deVaucouleurs law, others by NFW model. We have studied the characteristics obtained from these profiles, such as effective radius, for five different galaxies - two ellipticals, one shell galaxy and two spiral galaxies. We wanted to determine the mass of the one particular galaxy and the mass-to-light ratio depending on the distance from the center. We will try to determine whether the galaxy contains dark matter or not.
Vedoucí práce: Filip Hroch
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: fotometrie; galaxie; metoda nejmenších čtverců; galaxies; least squares method; least squares; photometry; bakalářské práce