Elektronová mikroskopie na biologických vzorcích - Skoupý, Radim; Mikulík, Petr, 1969-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2012)
V této bakalářské práci se věnuji využití skenovací elektronové mikroskopie (SEM) pro studium biologických vzorků. Hodnotím stuktury na povrchu soudobého zubního kamene a porovnávám je s archeologickými vzorky. Snažím se o zařazení nalezených mikroorganismů do příslušných rodů a druhů. Dalším zkoumaným vzorkem je amal\-gámová plomba v mléčném zubu, na které posuzuji její trvanlivost. Také se snažím nalézt optimální nastavení mikroskopu pro pozorování nevodivých vzorků v režimu nízkého i vysokého vakua.
In this thesis I use scanning electron microscopy (SEM) for study of biological samples. I evaluate structures on the surface of present tartar and I compare them with those on archeological samples. I try to classify discovered microorganisms in genera and in species. Another examined sample is amalgam filling in milk-tooth, which I assess for its durability. I try to find optimal settings of the microscope for observation of non-conducting samples in low and high vacuum mode.
Vedoucí práce: Petr Mikulík
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: nemoci zubů; skenovací elektronová mikroskopie; zuby; scanning electron microscopy; teeth diseases; teeth; bakalářské práce