Testování Okunova zákona na regionální úrovni - Dolejš, Václav (2012)
Ve své bakalářské práci se věnuji ověření robustnosti odhadu Okunova koeficientu. Toto ověření budu provádět na ročních a kvartálních statistických údajích o HDP a míře nezaměstnanosti, které jsem získal ze statistik zveřejňovaných Českým statistickým úřadem. Data, která budu ve své práci zpracovávat, jsou ČSÚ vyhodnocena jednak za jednotlivé regiony České republiky (roční), tak za republiku jako celek (kvartální). Odhad koeficientů budu zpracovávat jak na základě vyhodnocení diferencí meziročního výstupu domácí ekonomiky a míry nezaměstnanosti, tak i na základě vyhodnocení odchylky HDP od potenciálního produktu a odchylky skutečné míry nezaměstnanosti od přirozené míry nezaměstnanosti. Výsledky získané zpracováním statistických dat pomocí obou metod v závěru své bakalářské práce porovnám. Rovněž porovnám údaje získané z regionálních dat a z celostátních dat a pokusím se zdůvodnit jejich případnou rozdílnost.