Virtuální rekonstrukční a restaurační postupy ve fyzické antropologii - Šplíchalová, Ivana (2012)
Tato bakalářská práce pojednává o tafonomii kosti a o jejích typech posmrtných narušení morfologie, o aplikaci moderních neinvazivních zobrazovacích metod, jako je například výpočetní tomografie nebo 3D skener v kontextu virtuálních rekonstrukčních a restauračních postupů v kosterní a forenzní antropologii a o samotných virtuálně rekonstrukčních či restauračních postupech, o jejich charakteristikách a rozdělení. V části praktické bylo rekonstruováno pět fragmentárních lebek z lokality Dětkovice na území Moravy České republiky. Lebeční fragmenty všech pěti lebek byly převedeny do počítačového prostředí do podoby polygonálních modelů prostřednictvím 3D laserového skeneru Next Engine a tyto modely byly následně v programu Amira 5.0 zkompletovány do modelu lebky postupy virtuální anatomické restaurace. Z 3D zrekonstruovaných modelů lebek lze měřením antropometrických rozměrů získat cenné informace o biologickém profilu jedince, jako je například pohlaví nebo populační afinita.