Antropogenetický výzkum mumií - Ambrozová, Laura (2012)
Táto bakalárska práca v úvode prináša stručnú históriu výskumu múmií a v prvých kapitolách sa stručne venuje múmiám a ich vzniku, či už prirodzenou cestou alebo zámernou mumifikáciou v rôznych kultúrach. Práca prináša informácie o rôznych metódach výskumu mumifikovaných ľudských pozostatkov a následne hlbšie rozoberá základy extrakcie, amplifikácie a analýzy historickej DNA rôznymi metódami. Bakalárska práca prináša podrobnosti o vykonaných výskumoch DNA múmií od roku 1984 do súčasnosti a zároveň informuje o možných aplikáciách metód molekulárnej biológie na výskum múmií.