Krajinná prostorovost jako způsob vidění/vytváření krajiny - Karas, Lukáš (2012)
Práce předkládá vědecký a umělecký pohled na krajinu. Představuje tento pojem nejen jako vymezený výsek území, ale také jako způsob vidění, který ovlivňoval a ovlivňuje lidské aktivity. Práce popisuje historický vývoj tohoto vidění a v dalších částech se úžeji zaměřuje na krajinomalbu, která je názornou ukázkou touhy vidění krajiny zachytit. Dalšími tématy jsou historie vývoje krajinomalby a její krajinně-ekologickou reflexi a v poslední části se v tomto ohledu ještě detailněji zaměřuje na vybraný úsek území, jímž je jižní Morava.