Okunův zákon - empirická analýza pro vybranou ekonomiku - Toflová, Monika; Hloušek, Miroslav, 1979-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2012)
V této bakalářské práci se zaměřím na negativní vztah růstu ekonomiky a nezaměstnanosti. Touto problematikou se zabývá Okunův zákon, který však můžeme vyjádřit různými způsoby. Některé z nich mi budou nápomocné při samotném odhadu Okunova koeficientu, a to konkrétně na datech České republiky. Součástí práce je taktéž odhad mezery výstupu a cyklické míry nezaměstnanosti, které jsou potřebné u většiny aplikovaných modelů.
In this thesis I will focus on negative relationship of economic growth and unemployment. This issue studies Okun's law, which can be expressed in different ways. Some of them will be helpful with estimate Okun's coefficient, namely using data of Czech Republic. Part of this work is also estimate cyclical output and cyclical unemployment, which are needed for most applied models.
Vedoucí práce: Miroslav Hloušek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Ekonomicko-správní fakulta, 2012
Keywords: ekonomický růst -- Česko; nezaměstnanost; economic development -- Czechia; economic development; unemployment; bakalářské práce; bachelor's theses