Odhad Fixných vs. v čase proměnných parametrů - Tarabová, Simona; Železník, Martin; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2012)
V tejto bakalárskej práci sa zaoberáme modelom oceňovania kapitálových aktív a jeho aplikáciou na reálne dáta kapitálového trhu Českej republiky. V úvode sa venujeme teórii CAPM, okrem toho popisujeme metódu najmenších štvorcov slúžiacu na odhad fixných parametrov CAPM a Kalmanov filter, ktorý použijeme na odhad v čase premenných parametrov. V druhej časti testujeme CAPM na vybraných akciových tituloch obchodovaných v systéme SPAD v období od augusta 2005 do decembra 2011. Odhadovanie parametrov ako fixných v čase sa nejaví ako vhodný prístup a prichádzame k záverom, že lepší spôsob odhadu je pomocou Kalmanovho filtra, ktorý nám poskytuje odhady parametrov spolu s ich zmenami počas sledovaného obdobia.
In this thesis we study Capital Asset Pricing Model and its application to real data of the capital market in the Czech republic. In the beginning we deal with theory of CAPM, in addition, we describe the method of Ordinary Least Squares used for estimation of fixed parameters and Kalman filter, that we use for estimation of time-varying parameters. The second part is devoted to the testing of CAPM on chosen shares from Prague stock exchange in the period from August 2005 to December 2011. Estimating parameters as fixed in time does not seem very appropriate and we conclude, that better way is to do Kalman filtration, which provides estimates of the parameters together with their changes during the examined period.
Vedoucí práce: Martin Železník
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: Kalmanův filtr; kapitálové trhy -- Česko; oceňování -- metody; capital market -- Czechia; capital market; Kalman filtering; valuation -- methods; bakalářské práce; bachelor's theses