Odhad Fixných vs. v čase proměnných parametrů - Tarabová, Simona (2012)
V tejto bakalárskej práci sa zaoberáme modelom oceňovania kapitálových aktív a jeho aplikáciou na reálne dáta kapitálového trhu Českej republiky. V úvode sa venujeme teórii CAPM, okrem toho popisujeme metódu najmenších štvorcov slúžiacu na odhad fixných parametrov CAPM a Kalmanov filter, ktorý použijeme na odhad v čase premenných parametrov. V druhej časti testujeme CAPM na vybraných akciových tituloch obchodovaných v systéme SPAD v období od augusta 2005 do decembra 2011. Odhadovanie parametrov ako fixných v čase sa nejaví ako vhodný prístup a prichádzame k záverom, že lepší spôsob odhadu je pomocou Kalmanovho filtra, ktorý nám poskytuje odhady parametrov spolu s ich zmenami počas sledovaného obdobia.