Konstrukce výnosové křivky - Muchová, Mária; Hloušek, Miroslav, 1979-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2012)
Bakalářská práce se věnuje konstrukci výnosové křivky z tržních dat. První část definuje základní pojmy jako jsou výnosová křivka, teorie tvaru výnosové křivky, její využití a typy tvaru křivek. Další část se zaobírá samotnou konstrukcí výnosové křivky, konkrětně forwardové výnosové křivce, která je založena především na čisté teorii očekávání a jejím modifikacím. Forwardová výnosová křivka je zkonstruována ze současné spotové křivky.Jedna z upravených metod využívá i Taylorovo pravidlo pro stanovení výšky úrokové sazby. Používá kombinaci hrubého domácího produktu a inflace. Druhá koriguje sazby pomocí prémií za riziko pro dluhopisy s různou durací. Křivky jsou sestrojené na vybraných ekonomických údajích zemí USA a Velké Británie.
This thesis deals with the construction of the yield curve from market data. The first part defines basic concepts such as yield curve, the shape of the yield curve theories, its use and the types of curves. Another part deals with the structure of the yield curve, namely the forward yield curve, which is based primarily on pure expectation theory and its modifications. Forward yield curve is constructed from the current spot yield curve. One method uses the Taylor rule for determining the height of interest rates. It uses a combination of gross domestic product and inflation. The second corrects rates with risk premiums for bonds with different duration fixed. The curves are constructed for selected countries, U.S. economic data and the UK.
Vedoucí práce: Miroslav Hloušek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Ekonomicko-správní fakulta, 2012
Keywords: dluhopisy; hrubý domácí produkt; inflace -- Spojené státy americké; inflace -- Velká Británie; úrokové sazby; výnosy; bonds; gross domestic product; inflation (finance) -- Great Britain; inflation (finance) -- United States; inflation (finance); interest rates; yields; bakalářské práce; bachelor's theses