Konstrukce výnosové křivky - Muchová, Mária (2012)
Bakalářská práce se věnuje konstrukci výnosové křivky z tržních dat. První část definuje základní pojmy jako jsou výnosová křivka, teorie tvaru výnosové křivky, její využití a typy tvaru křivek. Další část se zaobírá samotnou konstrukcí výnosové křivky, konkrětně forwardové výnosové křivce, která je založena především na čisté teorii očekávání a jejím modifikacím. Forwardová výnosová křivka je zkonstruována ze současné spotové křivky.Jedna z upravených metod využívá i Taylorovo pravidlo pro stanovení výšky úrokové sazby. Používá kombinaci hrubého domácího produktu a inflace. Druhá koriguje sazby pomocí prémií za riziko pro dluhopisy s různou durací. Křivky jsou sestrojené na vybraných ekonomických údajích zemí USA a Velké Británie.